Programe online de perfecționare în dermatologie
oferite de Fundația pentru Sănătatea Pielii

Fundația pentru Sănătatea Pielii a fost înființată în anul 2016 cu scopul de a produce o schimbare în modul în care pacienții și medicii dermatologi, deopotrivă, se raportează la problemele dermatologice, pornind de la autoexaminarea corectă a pielii și până la informarea pacienților  și pregătirea medicilor în oferirea celei mai bune soluții terapeutice, în special pentru carcinomul cutanat, cea mai răspândită formă de cancer de piele. 

Încă de la înființare, Fundația pentru Sănătatea Pielii beneficiază de sprijinul Fundației americane Blade & Light, importanta fundație americană din domeniul dermatologiei și dermatochirurgiei oncologice, iar de-a lungul timpului am încheiat parteneriate cu entități importante în lumea medicală precum AMI (Asociația Medicilor Independenți), Pierre Fabre,  Eau Thermal și Banca Transilvania.

Lansarea Fundației a adus în fața publicului larg și prima campanie de informare și educare a pacienților, privind impactul carcinomului cutanat în viața socială: campania „Citește pielea” care a ajuns la peste 3,600,000  de oameni. Campania a fost construită plecând de la rezultatul primului studiu de percepție a populației care are ca subiect cancerul de piele. Studiul a fost făcut pe 1,500 de respondenți, împreună cu Millord Brown.  

Demersurile de până acum ale Fundației pentru Sănătatea Pielii pleacă de la câteva premise clare:

 • Cancerul de piele reprezintă unul din trei cancere diagnosticate la nivel mondial
 • Reducerea numărului de cazuri noi e posibilă prin educarea populației cu privire la importanța sănătății pielii și conștientizarea riscurilor asociate cancerelor cutanate
 • Tratamentul eficient al cancerelor de piele presupune specialiști pregătiți la cele mai înalte standarde și accesibilitatea serviciilor
 • Peer-learning este vitală în dezvoltarea competențelor specialiștilor și creșterea calității serviciilor medicale în domeniul dermatologiei

Planurile noastre concrete includ, fără a se reduce la:

 • Continuarea campaniilor de informare și educare a populației și specialiștilor din domeniul dermatologiei
 • Construirea campaniilor de sensibilizare a populației cu privire la afecțiunile pielii și auto-examinare
 • Continuarea programelor de pregătire pentru medicii specialiști și viitorii specialiști (medicii  rezidenți) dermatologi și dermatopatologi  astfel încât fiecare, individual și la nivel de specialitate să poată oferi pacientului cu patologie cutanată un act medical onest și corect. 

Fundația pentru Sănătatea Pielii lansează în format e-learning 2 cursuri care acoperă 2 arii de specialitate: DERMATOSCOPIA, pentru medicii dermatologi și NOȚIUNI DE BAZĂ ÎN DERMATOLOGIE pentru medicii de familie. Ne propunem să implementăm un tip nou de educație medicală, bazat pe creativitate și de la distanță.

Programul e-learning facilitează o parcurgere rapidă a temelor propuse, în conformitate cu interesul fiecărui grup de studiu. La sfârșitul fiecărui curs, va exista o secțiune de întrebări, pentru a vă verifica informațiile adunate pe parcursul cursului și slide-uri cu noțiunile de bază ale cursului.

PROIECT EDUCAȚIONAL ÎN DERMATOLOGIE

Sub îndrumarea Dr Mihaela Leventer

Atât medicul de familie cât mai ales medicul dermatolog trebuie să fie în permanenţă conectat la cele mai recente metode de diagnostic şi protocoale de lucru la nivel internaţional.
“Depistarea precoce a melanomului malign este principala preocupare și țelul suprem al dermatoscopiei. Dermatoscopia este utilizată astăzi în practica dermatologică pentru diferențierea diverselor leziuni cutanate. Se știe că un medic dermatolog, expert în dermatoscopie, are o acuratețe mai mare a diagnosticului ” – Dr. Mihaela Leventer.
Programul se adresează deopotrivă medicilor specialişti dermatologi precum şi rezidenților în dermatologie si medicilor de familie, medici care vor să-şi îmbunătăţească cunoştinţele şi să îşi exerseze abilităţile. Aceştia vor intra în contact cu protocoalele de lucru acreditate internaţional în domeniul dermatologiei şi vor putea învăţa proceduri medicale esenţiale și cruciale în realizarea actului medical dermatologic corect.

PROIECT EDUCAȚIONAL ÎN DERMATOPATOLOGIE

Sub îndrumarea Dr Tiberiu Tebeică

Dermatopatologii sunt medici supraspecializați care lucrează în strânsă legătură cu medicii dermatologi pentru diagnosticarea afecțiunilor cutanate pe baza aspectului leziunilor, distribuției lor anatomice, simptomatologiei asociate, dar mai ales prin intermediul examenului microscopic al țesutului, efectuat în urma prelevării biopsiei de piele. Examenul histopatologic permite studierea modificărilor structurale și a mecanismelor bolii, la nivelul celulelor și țesuturilor, inclusiv prin intermediul unor teste avansate de diagnostic, de ex. imunohistochimia, imunofluorescența directă și analiza biomoleculară. Fundația pentru Sănătatea Pielii își propune organizarea unui program de studii în dermatopatologie adresat medicilor dermatologi și anatomopatologi care doresc să își însușească bazele unei pregătiri de calitate într-un domeniu de avangardă. Scopul principal al programului de studii avansate în dermatopatologie este acela de a oferi cursanților un nivel avansat de training în dermatopatologie, care să permită acumulare treptată a experienței și expertizei necesare în procesele complexe de corelație clinico-patologică și de luare a deciziilor medicale cu impact diagnostic și terapeutic. Trainingul se desfășoară astfel într-o atmosferă care încurajează deschiderea către cooperare interclinică, în care cursanții sunt încurajați să pună întrebări și să contribuie cu idei.

Lectori

Dr-Gabriela-Dodan

Dr. Gabriela Dodan

DERMATOLOGIE

Dr. Anca Stanciu

DERMATOLOGIE

Dr-Tiberiu-Tebeica

Dr. Tiberiu Tebeică

ANATOMOPATOLOGIE

Noutăți din domeniu

De ce să nu fii în pielea unui fumător

Ca fumător, cu siguranță ai auzit de nenumărate ori că fumatul dăunează grav sănătății. Ca fumător, cu siguranță ai ignorat mesajul, fiind prea abstract în raport cu satisfacția și plăcerea […]

Calendar cursuri

Denumire curs

Start curs

Dermatoscopia pentru dermatologi Septembrie 2020
Noțiuni de bază în dermatologie Octombrie 2020
Biopsia pentru dermatologi Noiembrie 2020
Histopatologia pentru incepatori Noiembrie-Decembrie 2020
Carcinomul cutanat - curs
2015

 

Carcinomul cutanat, de la diagnostic la tratament

 • PREAMBUL:

  • Obiectivele acestui curs sunt: Identificarea, diagnosticarea şi tratarea corectă a carcinoamelor cutanate.
   Cele mai noi tendinţele în tratamentul carcinoamelor cutanate
Biopsia - cursuri
2015

 

Biopsia, o tehnică simplă pentru rezultate exacte

 • PREAMBUL:

  • Obiectivele acestui curs sunt: medicii implicaţi în proiect vor învăţa tehnici simple de recoltare a biopsiei, posibile şi în cabinetul de ambulator; modalitatea corectă de întocmire a documentaţiei şi vor învăţa să interpreteze rezultatul corect în alegerea unei linii de tratament;
Managementul Insuficientei venoase
2015

 

Managementul insuficienței venoase cronice și al malformațiilor vasculare în dermatologia modernă

 • PREAMBUL:

  • Obiectivele acestui curs sunt: informarea medicilor dermatologi asupra protocoalelor de lucru în insuficienţa venoasă, diagnosticarea leziunilor şi malformaţiilor vasculare şi familiarizarea medicilor participanţi cu tehnicile laser de tratament pentru leziunile şi malformaţiile vasculare;